resepi laksa utara paling mudah





perggghhh.... laksa memang pebret saye... dok saje2 nie nak share resepi lar... ari tu.. saye tingin sangat nak makan laksa.. punya la cri .. asik xdak je... batu 14 puchong mmg camtu kot... nak cri mkn ape pun susah.. huhu.. last2.. tipon k.jam mintak resepi.. tokey kedai laksa la dia tu katekan... dulu lar... hehehe... ambik pen tulis no resepi nih.. haha.



bahan2 :
sebungkus laksa ( rendam dan rebus )
1/2 kilo ikan sardin
1/2 kilo ikan kembong
*2 atau 3 biji bawang besar
*15 biji cili kering (rebus dulu)
sedikit belacan ( dalam setengah ibu jari )
10 asam keping @ gelugur
seikat daum kesum atau org utara pggl.. daun cendehum
sebatang bunga kantan ( potong 4 )
garam
serbuk perasa @ ajinomoto

bahan ulam :
timun 
bawang
daun salom..@ salad@ pucuk gajus.. ikut selera lah..



cara2 masak :
step 1... 
rebus ikan bersama 4 keping asam keping dgn sedikit garam.. agak2 lam sesudu..
step2..
biar sejuk sikit ikan yg direbus tadi.. kemudian kisar semuanya.. xpayah asing2 isi ngan tulang..
kisar je semua... pastu.. letak kan air rebusan ikan tadi dalam besen.. kemudian ayak ikan yang dikisar td dalam air tersebut.. ibarat ayak dulang emas tue... sampai tggal tulang jer.. 
step 3..
kisar bahan bertanda * ... iaitu cili kering dan bawang n belacan.
step 4..
masukkan ikan yang di ayak dlm air rebusan ikan tadi.. maknanya.. air tu lar.. xcukup air tambah air.. 
jgn pekat sangat.. jangan cair sangat.. masuk lam periuk lar..
step 5..
masuk bahan yg dikisar td dalam periuk same jugak lar.. hehe..
step 6..
masukkan bunge kantan, daun kesum dan asam keping tu jugak..
step 7... 
tggu mendidih.. masukkan garam dan ajinomoto secukupnyar...
step 8..
hidang dan makan... hehehe..




p/s : belum cuba belum tau ye..

0 comments

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..